Přidej
aktualitu
foto k článku
13.1.2015 | Zahraničí | Vozejkov

Flexibilní implantáty do míchy

Elastické implantáty, mohou obnovit schopnost chůze u ochrnutých krys.

Elastické implantáty, které se pohybují spolu s míchou mohou obnovit schopnost chůze u ochrnutých krys.

 

Implantáty jsou zajímavým polem ve výzkumu spinálního poranění, ale prototypy jenž jsou pevné poškozují přilehlou tkáň a jsou proto neúspěchem.

Tým z Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), vyvinul flexibilní implantáty z „mikropopraskaného“ zlata a elastického silikonu, jenž fungují po měsíce. Experti to považují za průlomový úspěch v technologii.

 

Stejná skupina vědců dokázala, že chemická a elektrická stimulace míchy po poranění znamenala, že krysy mohli znovu chodit, lézt po schodech a překonávat překážky. To však vyžadovalo elektrody, které vedli přímo do míchy, což nebylo dlouhodobým řešením. Více v tomto videu.

 

Implantáty jsou dalším krokem, ale pokud by nebyli pružné, tření by způsobovalo záněty a implantát by tak správně nepracoval.

Jeden z vědců, profesorka Stephanie Lacour, řekla BBC: „Implantát je jemný, ale také plně elastický, aby vyhovoval pohybům nervového systému. Mozek pulsuje s krví, tudíž se hodně pohybuje, mícha se natáhne a zkrátí několikrát za den, vemte si jen předklon, když si zavazujete tkaničky. Pokud jde o použití implantátu na lidech, nebude to zítra, vyvinuli jsme speciální materiál, jenž potřebuje schválení, což bude trvat. Pevně však věříme, že je to vhodná a robustní technologie pro lidi.“

 

 

zdroj:     bbc.com

autor:    James Gallagher

foto:      EPFL

překlad: Moravik

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png