Přidej
aktualitu
foto k článku
22.10.2014 | Zahraničí | Vozejkov

Experimentální transplantace čichových buněk

První kroky Dareka Fidyky již po 6-ti měsících od operace

 

 

Darek Fidyka ochrnul od prsou dolů po útoku nožem v roce 2010, kdy mu čepel sice prořízla míchu, zcela ji však nepřerušila. Fidykův stav se však ani po dvou letech intenzivní fyzioterapie nijak nezlepšoval, proto lékaři přistoupili k experimentální transplantaci čichových buněk.


„Jsme přesvědčeni, že tento postup je průlomem, který s sebou přináší obrovské změny pro pacienty s poraněním míchy, kteří dosud měli beznadějné vyhlídky,“ sdělil BBC profesor Geoffrey Raisman, který vedl britský tým vědců. Do nich vědci díky jejich regeneračním vlastnostem a schopnostem navazovat kontakty s neurony dlouhodobě vkládají velké naděje.

 

Nemožné se stává realitou

„Je úžasné sledovat, jak se regenerace míchy, tedy něco po řadu let nemožného, stává realitou," prohlásil neurochirurg z vratislavské univerzity Pawel Tabakow, který stál v čele polského vědeckého týmu.

Fidyka je podle všeho první člověk na světě, který unikátní operaci podstoupil. „Je to neuvěřitelný pocit, když necítíte půlku svého těla a jste bezmocný, a najednou se cit vrací. Je to, jako když se znovu narodíte,“ řekl BBC čtyřicetiletý muž.

Transplantace byla rozdělena do dvou fází. Při první operaci lékaři pacientovi odebrali jeden z jeho dvou čichových bulbů, což je část mozku, do které přicházejí informace z čichových orgánů. Buňky z toho bulbu, označovaného někdy také jako čichový kyj, pak nechali v kultivačním prostředí růst.

O dva týdny později přistoupili k druhé operaci, kdy tyto čichové buňky (v angličtině označované zkratkou OEC) transplantovali do postižené míšní oblasti. Celkem byla provedena asi stovka mikroinjektáží nad a pod místo zranění.

 

Čtěte dále o průběhu transplantace

 

 

 

zdroj: novinky.cz

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png