Přidej
příběh
foto k článku
22.11.2014 | Celá ČR | Vozejkov

Dobročinná akademie aneb Paraple 2014

Benefice ve znamení hvězd vynesla téměř 6 milionů korun.

 

Dvacátý prvý ročník Dobročinné akademie autorů Z. Svěráka a J. Budaře odvysílaly v sobotu 15. listopadu od 21:15 hod. Česká televize a Radiožurnál. Letošní benefice vynesla na pomoc vozíčkářům celkem 5 825 895 korun. Centrum Paraple v říjnu t. r. zároveň oslavilo 20 let činnosti, proto se i Akademie nesla v narozeninovém duchu, kupříkladu uvedením společné skladby Óda na radost s novým textem z pera Z. Svěráka v závěru pořadu.

 

Ve společnosti tvůrců Zdeňka Svěráka, Jana Budaře, Jaroslava Uhlíře a dětského sboru Sedmihlásek představila benefice vpravdě hvězdnou sestavu hudebních hostů: vystoupili zde Ilona Csáková, Čechomor, Tomáš Klus a Pavel Šporcl s Vojtěchem Szabó. Pořad byl již tradičně vysílán z Žižkovského divadla Járy Cimrmana v Praze a jeho televizní sledovanost dosáhla 306 tisíc diváků.

„Akademie je pro mě od svých počátků dodneška takový průzkum, jak jsou naši lidé štědří. Zpráva o stavu duše českého člověka. Kolik je tady lidí, kteří myslí jen na sebe, a kolik je schopno myslet na ostatní. Není pravda, že přispívají jen lidé movití – ti, kdo dají sto, tři sta korun, jsou neméně cenní. Když už jste ovšem jednou přispěli, pak jste v dobrém smyslu ‚zavinili‘, že Centrum Paraple existuje. Jsme vděčni, že nám pomáháte dál,“ vzkazuje zakladatel a patron Centra Paraple Zdeněk Svěrák všem dárcům. Z celkové částky věnovali diváci a posluchači finanční dary a dárcovské SMS ve výši 1 073 984 korun.

 

Zdeněk Svěrák opět převzal darovací šeky pro Centrum Paraple od významných partnerských společností: Active 24, s.r.o. (160 000 Kč); Apache Elektrokola (100 000 Kč); Birell (570 860 Kč); DB Schenker (150 000 Kč); Era (500 000 Kč); FLEXI životní pojištění (400 000 Kč); Kaufland Česká republika v.o.s. (250 000 Kč); Nadační fond AVAST (1 000 000 Kč); ŠKODA AUTO a.s. (400 000 Kč a zápůjčka vozů značky Škoda); Toyota Material
Handling CZ, s.r.o. (150 000 Kč); Trigema a.s. (850 000 Kč); Vinné sklepy Lechovice spol. s r.o. (221 051 Kč).

Získané prostředky využije organizace na udržení potřebné kvality multidisciplinární péče pro lidi, kteří se, nejčastěji po úraze, ocitají s poškozením míchy na vozíku. Celková darovaná částka 5 825 895 Kč znamená vítanou a skutečně zásadní finanční pomoc, bez níž by se služby Centra Paraple neobešly.

 

„Děkujeme České televizi a Radiožurnálu za opakovanou možnost oslovit nejširší veřejnost k podpoře sociálních, zdravotních, vzdělávacích a dalších služeb Centra Paraple. Díky patří soukromým i firemním dárcům.
Bez jejich každoroční podpory bychom nebyli schopni (jako jediné zařízení s celorepublikovou působností v ČR) dlouhodobě poskytovat komplexní péči osobám s poškozením míchy, a to v celém průběhu jejich života,“
dodává Margita Pištorová, ředitelka Centra Paraple.
Za mediální a inzertní podporu děkujeme společnostem, médíím a titulům: Česká televize, Český rozhlas, Cinestar, Instinkt, Lobby, Naše Praha, Obálka Praha, Právo, Týden, Maxus, Svět sportu, Xantypa ad.

 

Vendula Kodetová

 

zdroj: helpnet.cz

Přidej komentář
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png
banner-handy.jpg