Přidej
aktualitu
foto k článku
13.10.2017 | Celá ČR | Vozejkov | 6

CZEPA hledá peer mentory

CZEPA vyhlašuje výběrové řízení do programu peer mentoring pro vozíčkáře s poraněním míchy.

Hledáme peer mentory - zkušené vozíčkáře s poraněním míchy, kteří se stanou průvodci novým vozíčkářům.

 

Česká asociace paraplegiků – CZEPA vyhlašuje výběrové řízení do programu peer mentoring pro vozíčkáře s poraněním míchy. Program zahrnuje vzdělávací část a navazující trvalé pracovní uplatnění na pozici peer mentora. Do vzdělávací části vybereme 10 vozíčkářů, kteří budou současně pracovat na mapování regionů, kde žijí a budou zaměstnáni na úvazek 0,4. Z absolventů vzdělání následně bude vybráno 5 vozíčkářů na pozice peer mentorů s pracovním úvazkem 0,6.

 

Časový harmonogram:
Vzdělávací část a práce na mapování regionu: duben 2018 - září 2018
Práce peer mentorů v terénu: od října 2018

 

Základní předpoklady peer mentora:

  • minimálně 3 roky na vozíku po poranění míchy
  • velmi dobrá adaptace na postižení
  • aktivní životní styl
  • zkušenost s dlouhodobým pracovním poměrem na vozíku (alespoň 2 roky), případně u zájemců do 25 let studium na vozíku (alespoň 2 roky) 
  • středoškolské vzdělání 
  • dobré komunikační schopnosti, empatie
  • samostatnost, spolehlivost
  • dobrá psychická i fyzická kondice
  • časová flexibilita a mobilita (řízení vlastního automobilu)


Nabízíme:

  • dlouhodobé pracovní uplatnění s úvazkem 0,6
  • zajímavou, pestrou a smysluplnou práci
  • samostatnou práci, bez sezení v kanceláři
  • možnost využít vaše osobní zkušenosti k pomoci druhým
  • šanci být součástí týmu, který vytvoří nový a zásadní program podpory pro vozíčkáře s poraněním míchy, založený na principech osvědčených v zahraničí
  • zajímavé platové ohodnocení

 

Přihláška do výběrového řízení:
Zájemci při přihlášce do 1. kola výběrového řízení zašlou do 30. listopadu 2017 na adresu cerna@czepa.cz:

  • profesní životopis 
  • popis sociální situace (bydlení, potřeba asistence, mobilita, zdravotní komplikace)
  • motivační dopis, max. 4000 znaků včetně mezer


Na základě dodaných podkladů budou vybráni uchazeči, kteří budou pozváni k osobnímu pohovoru, který proběhne v lednu 2018

Podrobné informace o peer mentoringu, termínech výběrového řízení, obsahu a termínech vzdělávání a mapování regionu, náplni práce peer mentorů atd. naleznete na czepa.cz/cinnost/peer-mentoring/

V případě otázek se obraťte na Petru Černou,

e-mail cerna@czepa.cz,

tel. 776 680 444

Diskuse

BOrej | 16.10.2017 9:09

Proč je nutné mít středoškolské vzdělání a zkušenosti s prací na vozíku? Takže třeba vyučený kuchař by dobrým mentorem být nemohl?

CZEPA | 16.10.2017 14:12

Dobrý den, zkušenost s prací na vozíku požadujeme, protože potřebujeme vědět, že se uchazeč dokáže práci dlouhodobě  věnovat, že je schopen pracovní nároky zvládnout. Zároveň je stabilní pracovní uplatnění známkou aktivního života a dobré adaptace na postižení. Dalším důvodem je, že peer bude motivovat nové vozíčkáře, aby si udrželi po úraze co nejvíce ze svých původních rolí. Tj. i pracovní uplatnění. Peer mentor bez pracovní zkušenosti takto nového vozíčkáře motivovat nemůže. Z podobného důvodu je tam i středoškolské vzdělání. Peer mentor bude nové vozíčkáře motivovat k doplnění vzdělání, které jim umožní získat práci i přes omezení dané zdravotním postižením.Takové možnosti většinou otvírá středoškolské vzdělání, které je zpravidla zaměstnavateli požadováno. Proto sám peer středoškolské vzdělání potřebuje. 

Za CZEPA Petra Černá

BOrej | 17.10.2017 14:40

Děkuji za vysvětlení. Myslím si však, že se musí každý nový člověk usednuvší na vozík hodnotit z více hledisek, ne,že hned mu mentor bude nutit možnost jít do práce. Minimálně dva roky trvá přimmout alespoń částečně vozík vůbec, stabilizace domácích podmínek, vybavení doma co se týká bezbariérovosti, dále případná rehabilitace ambulantního typu i v místě bydliště, to vše je hodně individuální u toho kterého vozíčkáře/ky, takže to by měl mentor i v tomhle poradit, povzbudit. Hodně jistě záleží i na věku nově postiženého.

 

Nepodléhejme iluzi,že mimo hlavní město a města Ostrava, Brno je přetlak pracovního uplatnění pro vozíčkáře. I mentor bez pracovní zkušenosti může motivovat, to není o středoškolském vzdělání a práci na vozíku, je to o empatiích a schopnosti poradit, podpořit. Možná je to můj názor pouze, ale jinak jsem samozřejmě rád, že se podobný projekt rozjíždí.

| 18.10.2017 10:26

Myslím, že by v rámci tohoto programu bylo možná vhodné, zřídit takovou internetovou, přes e-mail, poradnu, něco podobného jako co zmínili při nedávné konferenci o proleženinách, norští účastníci.

 

Mělo by to řadu výhod, např.:

okamžitá odezva bez plánování návštěv (při kterých se vždy na něco zapomene)

okamžité kontakty, linky (odkazy na int. stránky)

rychlá pomoc v krizových situacích (např. vzniku proleženin kdy hrajou roli i hodiny)

praktické zkušenosti včetně návodů jak co rychle opravit apod. (např. u kompenzačních pomůcek kdy ofiko oprava trvá měsíce), apod.

informace o možnostech např. quadruplegiků co do zručnosti, pokračování v předúrazových zálibách

atd. atd.

 

Mluvím z vlastní zkušenosti kdy se na mě obracejí lidé na vozíku s žádostmi o radu a pomoc, mnoho let.

CZEPA | 20.10.2017 10:24

Dobrý den, určitě máte pravdu, je celá škála oblastí, ve kterých by měl peer umět poradit. Peeři se budou věnovat všem tématům, která zmiňujete a řadě dalších. Motivace k práci je jen jedním z těchto témat. Určitě si jsme vědomi toho, že adaptace je dlouhodobý proces. Motivace k pracovnímu uplatnění bude probíhat v delším časovém horizontu. Souhlasím s Vámi, že zásadní je pro peera schopnost empatie. Přesto považujeme předchozí pracovní zkušenost peer mentora za důležitou. 

Peer mentoři budou s novými vozíčkáři pracovat nejen osobně, ale i přes telefon a e-mail. To umožní řešení akutních situací. Peeři budou také úzce spolupracovat s odborníky, kteří mohou v případě potřeby (např. vznik dekubitu) klienta převzít. 

Součástí projektu bude také síťování vozíčkářů v regionech. Peer bude propojovat vozíčkáře s podobnými zálibami a pod. 

Petra Černá

 

| 30.10.2017 16:44

No, myšlenka je to dobrá, jen jestli to bude fungovat. Neznám moc lidí na vozíku kteří by měli takové schopnosti a pokud ano, pracují, mají své firmy a nebudou mít čas se tomu věnovat. Na celou republiku bych to viděl tak na minimálně jednoho na kraj a tolik jich neseženete.

Zrovna dnes jsem radil pánovi ohledně el. kol a obracel se na mě, jakožto jediného v republice. Nikdo totiž nemá ty zkušenosti a i já jsem se mu mohl věnovat jen krátce protože nestíhám a abych se věnoval jenom tomu a ještě dojížděl, musel bych mít tak minimálně třicet měsíčně. Informace jsou dnes to nejcennější a i já, než jsem se k nim dostal, stálo mě to moc práce a peněz.

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png